Monday, 12 December 2016

Sambal Ulek


Hari ni kami masak yang mudah aje.. Kami masak kobis masak lemak putih,  goreng ikan bawal yang masih berbaki dalam peti ais dan juga sediakan sambal ulek. Benar-benar berselera sekali kami menikmati hidangan tengahari.. sesekali makan yang simple-simple ni di hari cuti ni memang membuka selera.


Kalau ada yang nak mencuba sambal ulek, kami kongsikan di sini.





SAMBAL ULEK

6 batang cili merah ~ di potong kecil
4 batang cili hijau ~ di potong kecil 
6 tangkai cili padi
2 ulas bawang merah ~ di hiris
1 ulas bawang putih ~ di hiris
1/2 biji tomato ~ di hiris
1 batang serai ~ dihiris
1 inc halia di hiris
1 inc belacan
garam dan gula secukup rasa
4 biji limau kasturi


  • Tumiskan semua bahan dengan sedikit minyak ~ kecuali limau kasturi, garam dan gula
  • Kemudian tumbuk atau kisar halur
  • Perasakan garam dan gula
  • Perahkan air limau kasturi
  • Sedia untuk di hidangkan bersama ulam-ulaman, sayur bening atau masak lemak dan nasi hangat.

No comments :

Post a Comment