Hari ni kami masak yang mudah aje.. Kami masak kobis masak lemak putih, goreng ikan bawal yang masih berbaki dalam peti ais dan juga sediakan sambal ulek. Benar-benar berselera sekali kami menikmati hidangan tengahari.. sesekali makan yang simple-simple ni di hari cuti ni memang membuka selera.
Kalau ada yang nak mencuba sambal ulek, kami kongsikan di sini.
SAMBAL ULEK
6 batang cili merah ~ di potong kecil
4 batang cili hijau ~ di potong kecil
6 tangkai cili padi
2 ulas bawang merah ~ di hiris
1 ulas bawang putih ~ di hiris
1/2 biji tomato ~ di hiris
1 batang serai ~ dihiris
1 inc halia di hiris
1 inc belacan
garam dan gula secukup rasa
4 biji limau kasturi
- Tumiskan semua bahan dengan sedikit minyak ~ kecuali limau kasturi, garam dan gula
- Kemudian tumbuk atau kisar halur
- Perasakan garam dan gula
- Perahkan air limau kasturi
- Sedia untuk di hidangkan bersama ulam-ulaman, sayur bening atau masak lemak dan nasi hangat.
No comments :
Post a Comment