Thursday, 8 September 2016

Kobis Masak Putih Yang Mudah Dan Ringkas




KOBIS MASAK PUTIH 

1/2 biji kobis ~ di potong ikut kesesuaian
5 ekor udang basah ~ buang kepala dan belah belakang, cuci bersih
3 ulas bawang merah ~ di hiris
2 ulas bawang putih ~ di hiris
2 batang serai ~ di ketuk
1 tangkai cili merah di hiris
1/2 biji santan kelapa atau boleh guna 1/2 kotak santan KARA
sedikit air
garam secukup rasa






  • Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, serai dan udang hingga harum 
  • Tambahkan sedikit air ~ air ni anggaran 1 cawan jika menggunakan santan kotak ( bancuhkan santan kotak atau santan kelapa dengan air dan jadikan 1 cawan ) kalau kuahnya masih pekat boleh tambahkan lagi sedikit air 
  • Masukkan santan
  • Bila dah masuk santan hendaklah selalu di kacau supaya santan tak berketul atau pecah minyak
  • Bila dah didih, perasakan dengan garam secukup rasa.
  • Kemudian masukkan sayur kubis dan cili merah
  • Kacau sekejap terus tutup api supaya sayur tidak terlalu lecur atau lembik
Bolehlah di hidangkan dengan ikan goreng, sambal belacan dan nasi hangat..

Mudah aje kan... 





No comments :

Post a Comment