KOBIS MASAK PUTIH
1/2 biji kobis ~ di potong ikut kesesuaian
5 ekor udang basah ~ buang kepala dan belah belakang, cuci bersih
3 ulas bawang merah ~ di hiris
2 ulas bawang putih ~ di hiris
2 batang serai ~ di ketuk
1 tangkai cili merah di hiris
1/2 biji santan kelapa atau boleh guna 1/2 kotak santan KARA
sedikit air
garam secukup rasa
- Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, serai dan udang hingga harum
- Tambahkan sedikit air ~ air ni anggaran 1 cawan jika menggunakan santan kotak ( bancuhkan santan kotak atau santan kelapa dengan air dan jadikan 1 cawan ) kalau kuahnya masih pekat boleh tambahkan lagi sedikit air
- Masukkan santan
- Bila dah masuk santan hendaklah selalu di kacau supaya santan tak berketul atau pecah minyak
- Bila dah didih, perasakan dengan garam secukup rasa.
- Kemudian masukkan sayur kubis dan cili merah
- Kacau sekejap terus tutup api supaya sayur tidak terlalu lecur atau lembik
Bolehlah di hidangkan dengan ikan goreng, sambal belacan dan nasi hangat..
Mudah aje kan...
No comments :
Post a Comment