Thursday, 18 August 2016

Air Asam dan Ikan Caru Bakar



Kita mulakan menu hari ini dengan ikan caru bakar yang di cicah bersama air asam yang power...

Ikan bakar ni sesekali makan dengan kuah lemak pekena pula dengan nasi hangat memang terangkat habis...

Kami sukakan kuah asam yang pedas gilerrr... barulah berpeluh-peluh makan.. tu yang syok sangat tu..





AIR ASAM DAN IKAN CARU BAKAR

2 ekor ikan caru ~ siang, buang perut dan cuci bersih
Gaulkan ikan dengan garam
Bungkus dengan daun pisang dan di bakar
Ita bakar dengan magik pan aje.. mudah dan ringkas yang penting bersih.. dapur tak berserak..


AIR ASAM

1 cawan air asam
1 inc belacan bakar
Kedua-dua bahan ini di campur kemudian di ramas-ramas, hingga belacan hancur


10 ~ 15 biji cili api ~ di hiris nipis
1 labu bawang besar ~ hiris nipis
1 kuntum bunga kantan ~ di hiris nipis
1 biji cili merah ~ potong kecil-kecil
1/2 sudu teh garam
Gula secukup rasa

Satukan semua bahan hiris dan masukkan dalam air asam. Gaul rata
Hidangkan bersama ikan bakar

No comments :

Post a Comment