Rendang Daging Minang, penyediaannya cukup mudah dan ringkas dan yang paling utama rasanya sangat sedap!
Kami sediakan resepi rendang ini bersama nasi beringin yang akan kami kongsikan nanti ya.. Di sebabkan musim cuti dan ramai yang tengah mencari idea untuk nak menghidangkan pada tetamu, apa kata cuba resepi Rendang Daging Minang ni.
Masaknya tak payah nak tumis-tumis, masuk aje dalam kuali atau periuk , boh semua dan biarkan ia masak. Bahan-bahan yang kita perlukan juga tak lah serumit atau sesukar mana nak di cari. Kebanyakkan bahan asas ada di dapur atau ada di tanam di belakang rumah.
Resepi ni ita ambil dari buku Juadah Warisan Nenek. Dah lama kami gunakan buku ini sebagai rujukan untuk kami memasak di dapur. Kebanyakkan resepi yang kami cuba tak pernah mengecewakan dan alhamdulillah semuanya amat di sukai dan serasi dengan selera kami sekeluarga.
Jom kami kongsikan di sini pula, manalah tau kalau ada yang teringin mencuba
RENDANG DAGING MINANG
Rujukan : Juadah Warisan Nenek
600 gm daging batang pinang
40 gm kerisik
4 helai daun limau perut ~ di siat-siat
2 helai daun kunyit ~ di mayang halus
garam dan gula secukup rasa
1/2 liter santan
1 keping asam keping
1 buku gula melaka
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 inc kunyit hidup ~ kisar
1 inc halia ~ kisar
2 batang serai ~ kisar
1/2 inc lengkuas ~ kisar
15 tangkai cili padi ~ kisar
- Satukan semua bahan kisar di dalam kuali bersama santan dan masak sambil di kacau rata
- Bila dah didih masukkan daun limau perut dan daun kunyit
- Masak hingga harum
- Masukkan daging dan biarkan ia merenih dan daging empuk ~ jika tidak guna daging batang pinang, daging hendaklah di rebus dahulu
- Masaklah hingga kuah mendidih
- Perlahankan api, masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa dan juga kerisik
- Perlahankan api dan biarkan kuah masah hingga pekat
- Sedia di hidangkan
No comments :
Post a Comment