Wednesday 1 January 2014

Kacang Rugget



Dulu kalau pergi beraya mesti cari kacang. Kadang sebalang tu habis di makan.. malu aje dengan tuan rumah. Ialah bila dah banyak rumah beraya kuranglah nak makan kuih dan biskut raya.. perut pun dah penuh dengan air.. jadi kacanglah yang kami dok cari.. hihi




Resepi ni dapat dari rakan FB. Harap lah tuan empunya resepi berikan keizinan untuk dipanjang-panjangkan dan kongsikan di sini pula.. Insyaallah.. janji Allah kalau kita berkongsi ilmu banyak lah dapat pahala nanti.. insyaallah.. sama-sama kita doakan ya..

Jom lah kita terus aje lihat bahan-bahan yang kita perlukan..



KACANG RUGGET

Resepi Oleh : Hasue
Rujukan : Aleen Aireish

Bahan-bahan 

500gm kcg tanah
1 biji telur
1 1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
2 cawan tepung beras
2 sudu mkn serbuk cili atau serbuk lada sulah
1 cawan air
2 biji cili merah / cili kering
gula secukup rasa
garam secukup rasa


Mula-mula kita bersihkan kacang dahulu.
Cuci bersih dan toskan airnya hingga kering.

Lepas tu kita tumbuk atau kisar, bawang putih, halia dan cili 
Ketepikan


Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung beras, serbuk cili, garam dan gula secukup rasa, telur dan bahan yang kita kisar tadi
Gaul semua bahan hingga rata.
tambahkan air sedikit demi sedikit, hingga adunan bergaul sempurna
Lepas tu kita masukkan kacang tanah yang kita dah cuci dan toskan tadi
Gaul rata

Panaskan minyak dengan api yang sederhana dan goreng kacang hingga kekuningan dan masak
Kacau senantiasa supaya kacang tak melekat-lekat dan tidak hangus
Bila dah kekuningan angkat dan toskan minyaknya
Simpan kacang di dalam bekas kedap udara.
* ingat ya guna api sederhana, takut nanti luar dah hangus tapi kacang dalam masih tak masak.

No comments :

Post a Comment